De weblog met de positieve vibes!

24.6.12

Wat dacht je van een hapje slang?

Er is zo'n gezegde over Chinezen volgens mij, die alles zouden eten dat vier poten heeft, behalve een tafel. In Vietnam gaan ze nog een stapje verder. Natuurlijk staat hier hond op het menu - overigens alleen in de tweede helft van de maand, want anders brengt het ongeluk -, kikkers in vele soorten en maten, allerlei hagedisachtigen, krekels en schorpioenen, maar er hoeven niet noodzakelijkerwijs poten aan het dier in kwestie te zitten, om op het menu te belanden.

Ook maden, rupsen en dat soort spul gelden hier als delicatesse. Vanmiddag nog tijdens de lunch, lagen de gebakken bijenlarven vredig naast de gemarineerde kip met citroengras. En wat dacht je van een hapje slang? Geen poot te bekennen, maar heerlijk vinden ze het hier! We kwamen al eerder een gechopte python tegen op een markt in het bergplaatsje Bac Ha en gisteren maakten we een uitstapje naar het dorpje Le Mat, dat net buiten Hanoi ligt en bekend staat als 'Snake Village'.

De inwoners van Le Mat worden al vele generaties ingezet als slangenvangers, maar zijn vooral gespecialiseerd in het kweken van de beesten. Voor consumptie dus. Het zal niet verbazen dat de restaurants in het dorpje dan ook allemaal slang op het menu hebben staan. Interessanter nog is dat je bij binnenkomst langs kooiachtige constructies loopt, van waaruit een schare opgefokte cobra's je met argusogen volgt. Dat snap ik overigens wel. Zelf zou ik waarschijnlijk ook een beetje op mijn hoede zijn, wanneer ik het voorportaal van een lokale uitspanning eenmaal had bereikt.

We hebben het uiteindelijk overigens niet gedaan, dat hapje cobra. Officieel omdat de prijs behoorlijk belachelijk is met dik tachtig dollar voor een bordje, maar heel eerlijk gezegd vooral omdat ik het gewoon creapy vind. Zeker griezeliger dan kikkers, krekels, schorpioenen en bijenlarven, maar ook daarvoor loop ik bepaald niet warm. Ik heb zin in bloemkool! Met een gehaktbal en wat kaassaus. En als dat burgerlijk is, dan zij dat maar zo.

Overmorgen sta ik lekker weer bij Albert Heijn mijn saaie winkelmandje vol te laden.

[Zie ook: Dossier Vietnam & Laos]