De weblog met de positieve vibes!

27.6.12

Wat ze hier precies komt doen

Voor ons in de rij bij de paspoortcontrole op Schiphol staat een meisje. Als ze zich aan de balie meldt met haar identiteitsbewijs, zie ik de marechaussee van dienst al direct wat argwanend kijken. Het meisje, begin twintig schat ik haar, is zo te zien afkomstig uit een Aziatisch land en spreekt zeer gebrekkig Engels. Desondanks - of waarschijnlijk juist daarom - wordt ze aan een diepte-interview onderwerpen, dat vanwege de taalbarrière allesbehalve soepel verloopt.

"Do you live in Europe?" vraagt de grensbeambte allereerst met een geveinsd strenge ondertoon, terwijl hij naar het bordje boven zijn werkplek wijst, waarop valt te lezen dat hij uitsluitend inwoners van de EU welkom heet. Ze volgt met een zenuwachtige blik zijn vinger, neemt de tekst van het bordje in zich op en begint zich vervolgens omstandig te verontschuldigen, terwijl ze tegelijk probeert zich met een veel te grote koffer uit de voeten te maken.

"No, no," roept de medewerker van de marechaussee. "It's ok!" Een vragende blik valt hem ten deel. Het Aziatische meisje wijst nu op haar beurt naar het bordje en houdt het hoofd daarbij iets schuin, ten teken van het feit dat ze het allemaal niet begrijpt. De grensmeneer wuift het hele voorval gemakshalve weg en pakt door op de meer interessante onderwerpen. Wat ze hier precies komt doen en van dat soort dingen meer.

Van haar verhaal, dat minuten in beslag neemt, krijg ik eigenlijk niets mee. En niet omdat het meisje zachtjes praat, wat bepaald niet het geval is, maar omdat ze een soort fantasietaal bezigt. Tot mijn verbazing blijkt de official achter de balie, die inmiddels een flinke lach niet meer kan onderdrukken, wel te begrijpen wat de kern van haar betoog is.

"I'm sorry," zegt hij geamuseerd, terwijl hij haar paspoort triomfantelijk teruggeeft en met een wijds armgebaar in de richting van het aëronautische niemandsland dat zich voor hem uitstrekt, aangeeft dat ze Nederland niet in komt. "This is not Bremen! You are in Amsterdam!"

De verwarde blik van het Aziatische meisje... Onbetaalbaar.

[Zie ook: Dossier Vietnam & Laos]